skip to Main Content

Het Nederlandse zomerweer kan zomaar ineens omslaan en dan BAM: onweer! Wat betekent onweer voor het zwemmen in het buitenbad?

U bent heerlijk aan het zwemmen in het buitenbad en geniet van het zonnetje. Na een tijdje betrekt de lucht en worden de wolken steeds donkerder. In de verte klinkt gerommel en dan is daar ineens de eerste donderslag. Direct daarna wordt u bijna letterlijk uit het zwembad gejaagd door het personeel. “Opschieten, snel, kom op, nee, u mag niet douchen!” Als zwemmer bent u verbaasd: het onweer is er toch nog lang niet? Is dit nu allemaal nodig?

Ja, dat is nodig. Onweer is altijd gevaarlijk, zeker in het open veld en in de buurt van water. Aangezien er 16 km verschil kan zitten tussen de regen van een onweersbui en een inslag, is kans op inslag bij de eerste donder al mogelijk. Daarnaast is water een uitstekende geleider en kan een blikseminslag in water 100 meter verderop nog fataal zijn. 

3 vaste regels voor onweer in het buitenbad:

  1. Bij het eerste gerommel (ook in de verte) gelijk het water en het terrein verlaten. 
  2. Er mag niet gedoucht worden. Water kan de bliksem geleiden en bij buitendouches is die kans des te groter.
  3. Een halfuur na de laatste bliksem of donder mag het zwembad en het terrein pas weer open. Deze veilige marge is wettelijk vastgesteld. 
Back To Top